Leterme "niet op de hoogte" van Frans rapport

Premier Yves Leterme (CD&V) heeft gezegd dat hij nooit op de hoogte is gebracht van het negatieve rapport van de Franse toezichthouder over de Franse tak van Dexia. Hij heeft dat gezegd in de Kamer.

"Een verslag van een Franse toezichthouder met betrekking tot de positie van een Franse financiële instelling - in casu DCL - zijn in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de Franse toezichthouder en het management van de Franse bank", vindt Leterme.

"Deze Franse bank maakt echter deel uit van een groter geheel - Dexia nv - waarvan de maatschappelijke zetel in België is gevestigd", weet hij. Daarom kan de Belgische toezichthouder ook informatie over de Franse rapporten krijgen, aldus de premier. "Noch het Franse rapport noch de eventuele reactie van de Belgische toezichthouder zijn ooit aan mij meegedeeld", zegt Leterme nog. "Maar dat is volledig conform de wettelijke rol van het orgaan."

Leterme kreeg van alle tussenkomende partijen felle kritiek. "U ontkent het zonlicht, en dat is ontstellend", zei Meyrem Almaci van Groen! De oppositie eist een onderzoekscommissie.