Miljoenenstad Bangkok dreigt onder te lopen

De Thaise regering heeft toegegeven dat ze de overstromingen in het land nauwelijks de baas kan. De hoofdstad Bangkok dreigt volledig onder te lopen, hoewel afgelopen weekend nog werd gezegd dat het grootste gevaar geweken was. Waar de 10 miljoen inwoners heen moeten, is nog niet duidelijk.

De Thaise premier Yingluck Shinawatra hield gisteren een emotionele toespraak voor journalisten, waarin ze toegaf dat de overstromingen in het land de regering hebben overweldigd. Ze smeekte zelfs om genade van de media en riep op tot solidariteit in heel het land om het water te bestrijden.

Shinawatra beloofde zo duidelijk mogelijk te communiceren over waar er overstromingen kunnen zijn. Net dat bleek de voorbije dagen een mank punt. Zo werd afgelopen weekend nog gezegd dat het grootste gevaar voor de hoofdstad Bangkok geweken was, maar intussen is duidelijk dat een massa water uit het midden van het land richting zuiden en dus richting Bangkok trekt.

De regering probeert er alles aan te doen om het water om te leiden. Ze gaf vandaag aan de autoriteiten van Bangkok de opdracht om alle sluizen die de waterlopen en kanalen van de stad bedienen, open te zetten. Bangkok heeft zo'n 200 sluizen. Tegelijkertijd zullen waterpompen in gang worden gezet.

Maar experts vrezen dat de stad hoe dan ook getroffen zal worden, omdat Bangkok in een vallei ligt. Volgens experts zal de druk van het water zo groot zijn dat de belangrijkste dijk het mogelijk zal begeven. De miljoenenstad - in Bangkok leven 10 miljoen mensen - dreigt dan volledig onder te lopen.

Er wordt volop aan een evacuatieplan gewerkt, maar tot nog toe is het niet duidelijk waar die 10 miljoen mensen heen moeten. Enkele internationale scholen in de hoofdstad zijn inmiddels al gesloten. Verschillende inwoners parkeerden hun wagen op hoger gelegen delen van snelwegen in het noorden van de stad in de hoop dat ze daar veilig staan.

Als de stad onder water loopt, is het risico groot dat er nieuwe slachtoffers zullen vallen. Tot nog toe hebben de overstromingen al meer dan 300 levens geëist in heel Thailand. De bevolking kan de verwarrende communicatie van de regering allerminst smaken en wordt steeds bozer. Uit een plaatselijke opiniepeiling bleek dat 87 procent van de ondervraagden de informatie van de overheid niet meer vertrouwt.