NAVO ruimt Servische blokkades op in Kosovo

De NAVO-vredesmacht in Kosovo (KFOR) is vanmorgen gestart met het opruimen van door Serviërs opgeworpen wegversperringen in het noorden van Kosovo. De NAVO-troepen gebruikten traangas om zo'n 300 Servische manifestanten weg te jagen.

Met de blokkades aan twee omstreden grensovergangen protesteren de Serviërs tegen de regering van Kosovo, die vooral uit Albanezen bestaat. Ze erkennen de onafhankelijkheid van Kosovo niet en ze willen niet dat de regering ook het Servische noorden controleert. In het noorden van Kosovo wonen ongeveer 40.000 Serviërs.

De jongste maanden is de spanning in het gebied fel opgelaaid. De NAVO had dinsdag de ontmanteling van de wegversperringen geëist. Gesprekken tussen Servische vertegenwoordigers van het noorden van Kosovo en de NAVO met als doel de huidige spanning in het gebied te verminderen en de blokkades weg te werken, zijn gisteren mislukt.