Opgeluchte reacties na uitspraak zaak-Janssen

De familieleden en vrienden van de slachtoffers van Ronald Janssen hebben erg opgelucht gereageerd na de uitspraak van de assisenjury. In de relaiszaal brak zelfs applaus los toen voorzitter Jordens de antwoorden gaf op de 9 schuldvragen.

Het was een hele dag nagelbijten voor de families en vrienden van de slachtoffers van Ronald Janssen. Uiteindelijk moesten ze meer dan 5 uur wachten vooraleer jury en rechters de beraadslaging en motivering hadden afgerond.

Maar toen de voorzitter 9 keer droog "ja" antwoordde op de schuldvragen, kwamen de emoties los. In de relaiszaal, waar onder meer vrienden, sympathisanten en journalisten de zaak volgen, brak spontaan applaus los.

Na de uitspraak vielen ook de familieleden van de slachtoffers elkaar in de armen. Het gezin Appeltans brak in tranen uit op het rokersterras. Het bijeengetroepte volk voor het assisenhof gaf hen spontaan applaus.

Nu Ronald Janssen schuldig is bevonden aan de drievoudige moord, mogen zijn foto's normaal worden gepubliceerd, maar daar staken 3 agenten in de rechtszaal een stokje voor. Zij vormden een menselijk schild om de veroordeelde af te schermen voor de cameramensen.

Morgen meer commentaar

De burgerlijke partijen en hun advocaten waren spaarzaam met commentaar na afloop van de voorlaatste procesdag. Ze hebben afgesproken dat ze pas morgen, als de strafmaat bekend is, met de pers zullen praten.

Enkel de opa's van Annick en Shana lieten al iets los. Maurice Vanhoudt, de opa van Annick, noemde de schuldigverklaring een pak van zijn hart. "Hopelijk is de strafmaat morgen dat ook", zei hij. "Dan kunnen we het afsluiten."

Ook de opa van Shana, Jozef Bellen, noemde de negen "ja's" van de jury een hele opluchting en hoopt dat de verwerking nu wat beter zal gaan. "Wij zijn onze kinderen kwijt, maar nu zijn we tenminste toch zeker dat hij anderen niets meer kan aandoen."