Ronald Janssen is 9x schuldig

Op het assisenproces tegen Ronald Janssen heeft de jury de beklaagde schuldig bevonden op alle negen de schuldvragen. De jury maakte brandhout van de bewering van Janssen dat hij zich niets meer herinnerde van de feiten. Vrijdag wordt de strafmaat bepaald.

Na 4 weken luisteren was het vandaag aan de jury om zich uit te spreken. De 8 vrouwen en 4 mannen trokken zich rond 10.30 uur terug om 9 schuldvragen te beantwoorden en na zo'n 2 uur beraadslagen was de jury klaar met het verdict.

Nadat de jury samen met de rechters de motivatie had geschreven voor het arrest kwam een serene voorzitter Jordens rond 15.50 uur opnieuw de kleine rechtszaal in Tongeren binnen. Na een korte opsomming van de schuldvragen verklaarde hij Janssen schuldig over de hele lijn.

Dat Janssen schuldig zou worden bevonden aan doodslag op Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans was geen verrassing, maar dat de jury ook oordeelde dat Janssen met voorbedachten rade handelde is wel belangrijk. Daardoor gaat het niet om doodslag, maar om moord, een verschil tussen 20 en 30 jaar cel.

"Het opzettelijk doden van Annick Van Uytsel blijkt uit zijn eerdere bekentenissen en uit de keuze van het wapen, de kracht van het wapen en de plaats waar hij Annick geslagen heeft", sprak voorzitter Jordens. En ook de moorden op Kevin Paulus en Shana Appeltans waren volgens de jury duidelijk met het oogmerk om te doden. "Dat hij een beredeneerd plan had, blijkt uit het feit dat hij zich voorzien had van 2 vuurwapens en jerrycans benzine. De concrete uitvoering van zijn plan toont aan dat alles werd meegenomen om de moord te realiseren."

Ook de ontvoering van Annick Van Uytsel was nog een schuldvraag waarop het antwoord vooraf niet helemaal te voorspellen viel, maar de jury liet er geen twijfel over bestaan. "Het karakter van Annick Van Uytsel, het feit dat ze had gezegd dat ze naar huis wilde gaan, haar drukke agenda de volgende dag, de gehoorde kreet rond het tijdstip van de ontvoering. Dat bewijst dat Annick wel degelijk tegen haar wil ontvoerd is."

En ook de verkrachting en foltering van Shana Appeltans is volgens de jury onomstotelijk bewezen. "Bij herhaling heeft hij de verkrachting bekend. Pas later heeft hij de bekentenissen ingetrokken omdat hij geheugenverlies had. Ook de foltering is bewezen. Ze heeft op 1 meter afstand haar vriend zien en horen afmaken."

Janssen had de laatste feiten de afgelopen weken steeds ontkend en hing een warrig verhaal op over geheugenverlies, maar dat werd dus volledig van tafel geveegd. Volgens voorzitter Jordens waren alle deskundigen het eens dat hij loog. "Dat hij geheugenverlies had, is volstrekt ongeloofwaardig en is dus geveinsd."

Harde woorden dus voor de verdediging van Janssen, die alle hoop op dat mogelijke geheugenverlies had gesteld. Advocaat Miskovic heeft nog tot morgenochtend 9 uur om een slotpleidooi in elkaar te boksen. Daarna buigt de jury zich over de strafmaat, al lijkt nu al duidelijk dat de jury weinig verzachtende omstandigheden in overweging zal nemen.

De 9 schuldvragen op een rij

 1. Wederrechtelijke vrijheidsberoving van Annick Van Uytsel - schuldig
 2. Doodslag op Annick Van Uytsel - schuldig
 3. Voorbedachte rade bij de doodslag op
  Annick van Uytsel - schuldig
 4. Doodslag op Kevin Paulus - schuldig
 5. Voorbedachte rade bij de doodslag op
  Kevin Paulus - schuldig
 6. Foltering van Shana Appeltans - schuldig
 7. Verkrachting Shana Appeltans - schuldig
 8. Doodslag op Shana Appeltans - schuldig
 9. Voorbedachte rade bij de doodslag op
  Shana Appeltans - schuldig