"Die hoofdwiebel was een echte schande"

Eergisteren kwam de Britse koningin Elizabeth II aan in Canberra, voor een officieel bezoek aan Australië, waarvan ze staatshoofd is. Ze werd daar opgewacht door onder meer de Australische premier Julia Gillard, die haar voorkeur voor het afschaffen van de monarchie nooit onder stoelen of banken gestoken heeft. Tot grote ontzetting van koningsgezinden maakte Gillard dan ook geen eerbiedige buiging voor de Queen. "Een schande", klonk het, maar Gillard vindt zo’n buiging "niet bij haar karakter passen".

Op ABC News vertelde de Australische etiquette-experte June Dally-Watkins dat "de hoofdwiebel een schande was. Wat betekende dat wiebelen eigenlijk? Het was veeleer grappig. Maar ook erg boers. In plaats van te buigen voor de koningin, zou ze nu beter haar hoofd buigen van schaamte. Maar blijkbaar verwachtte men dit van haar en zij voelde zich er niet erg beschaamd voor, leek me." Matthew Archer van Australian Monarchists League beschuldigde zijn eerste minister van "verbazingwekkende onvriendelijkheid". Wat de Queen uiteindelijk wel zou overleven, aldus Archer, want "she’s a pretty tough lady".

"Sommige dingen horen bij je karakter, andere niet"

Ook het gemis van een eigen hoed werd Gillard kwalijk genomen. En ze had wat rechter mogen staan. "Alles bij elkaar, een grote schande voor Australië", besluit Dally-Watkins.

Het "relletje" deed Gillard gisteren op 3AW693 News Talk Radio haar gedrag tegenover de Queen als volgt verduidelijken: "Het advies dat me gegeven was, was erg duidelijk. Namelijk dat je zelf de keuze hebt datgene te doen waarbij je je het meest gemakkelijk voelt. Hetgeen ik gedaan heb, daar voelde ik me het meest gemakkelijk bij. Ik voelde me beter door mijn hoofd te schudden, dan om een buiging te maken. De koningin stak haar hand uit naar mij, die ik dan natuurlijk geschud heb. En ik boog mijn hoofd." Op de vraag of ze een buiging vernederend vindt, antwoordde ze kort en bondig: "Sommige dingen horen nu eenmaal bij je karakter, andere dan weer niet."

Gillard liet ook weten dat ze grote genegenheid voor de Queen voelt, zoals vele Australiërs. Al geeft ze daaraan wellicht ook haar eigen interpretatie. Midden vorig jaar verkondigde ze nog dat "de Queen de laatste koningin zou zijn van Australië. Het is tijd dat ons land naar een republiek overgaat."

lees ook