"Einde van NAVO-operatie in Libië is nabij"

"Het einde van de NAVO-operatie in Libië is nu nabij". Dat heeft Anders Foch Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO, gezegd. Straks vergadert de NAVO in Evere, bij Brussel.

Nu Libië zo goed als volledig in handen is van de rebellen en nu de verdreven kolonel Moe'ammar al-Khaddafi is gedood, lijkt het waarschijnlijk dat de militaire operatie van de NAVO wordt beëindigd.

"We zullen de operatie beëindigen en we zullen dat doen in onderling overleg met de Verenigde Naties en met de Nationale Overgangsraad in Libië", zegt secretaris-generaal Rasmussen. "Het moment van het einde is nu heel wat dichterbij gekomen." Rasmussen roept het westerse bondgenootschap straks bijeen in Evere om te vergaderen over de toekomst van Libië.

Half maart kwam er een VN-resolutie, waarin stond dat de internationale gemeenschap maatregelen moest nemen om de burgers in Libië te beschermen. Eind maart werd de NAVO-operatie in Libië dan op poten gezet. De NAVO kon een no-flyzone hard maken, maar voerde ook heel wat bombardementen uit op militaire doelwitten.

Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zegt dat de Belgische deelname aan de NAVO-missie nu zal worden beëindigd. "Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen we ook zeggen dat de militaire deelname van België wellicht in een eindfase zit", zegt De Crem.

Volgens de minister is het nu aan andere landen om de overgang van Libië naar een democratie te begeleiden. "Alles komt er nu op aan om niet tot een ontgoocheling te komen, zoals in andere landen wel eens gebeurd is. De internationale gemeenschap, de Verenigde Naties, ik roep ze op om nu ook dat deel van de job te doen dat de Belgen mee mogelijk hebben gemaakt", besluit De Crem.