"Geen extra kapitaal Belgische banken nodig"

Volgens premier Yves Leterme (CD&V) hebben de Belgische banken geen behoefte aan extra kapitaal om zich te wapenen tegen de schuldencrisis. Leterme beroept zich op de Europese bankenwaakhond EBA.

Normaal zullen de cijfers van de European Banking Authority pas zondag bekendgemaakt worden op de speciale EU-top, maar premier Leterme liet vandaag al in zijn kaarten kijken.

In het parlement sprak hij een groep leden van de Kamer, de Senaat en het Europees Parlement toe. Leterme kwam hen vertellen dat de Belgische banken volgens de EBA geen extra kapitaalverhoging nodig hebben om de huidige crisis door te komen. Dat slaat dus op de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC en Dexia Bank België (DBB). Die laatste bank is eigendom van de federale overheid en de regering zou dus wellicht zelf hebben moeten opdraaien voor de kapitaalverhoging.

De premier bevestigde de berichten dat de EU de capaciteit van het Europese financiële noodfonds EFSF zou uitbreiden van 440 tot 1.500 of zelfs 1.700 miljard euro. Dat zou echter niet gebeuren door de lidstaten meer garanties te vragen, wel door een systeem waarbij  het EFSF zich voor 20% garant zou stellen van bepaalde staatsbons.

Hoeveel kapitaal is er nodig?

De EBA heeft de voorbije weken een aantal gegevens over de grote Europese banken onderzocht en bekeken hoe die zich zouden verhouden tegenover een mogelijke "haircut" van Griekenland. Anders gezegd: het idee dat de banken-schuldeisers ongeveer 20% van hun vorderingen op Griekse staatsbons zouden laten vallen.

Het is niet duidelijk hoeveel extra kapitaal er in de EU nodig zou zijn, maar sommige bronnen spreken over bedragen van 80 of 100 miljard euro. De Amerikaanse bank Morgan Stanley schat dat cijfer echter eerder rond de orde van 275 miljard euro. Zondag weten we meer.