"Hechte band gesmeed tussen families"

De families van de drie slachtoffers van Ronald Janssen zijn opgelucht dat het proces achter de rug is en zijn blij met de maximale straf voor Janssen, levenslang. De vier weken van het proces waren emotioneel zwaar, maar er is ook "een hechte band gesmeed tussen de families", zeggen ze. Vader Van Uytsel wil de familie Appeltans, de buren van Janssen, helpen om de confrontatie met Janssens huis te vergemakkelijken.

"Aan dat huis van Ronald Janssen gaan we iets doen. We weten nog niet wat, maar er zal iets mee gebeuren", zei Eddy Van Uytsel. De vader van Shana Appeltans had tijdens het proces al aangegeven dat de confrontatie met het huis van zijn ex-buurman en moordenaar van zijn dochter, Ronald Janssen, moeilijk zal blijven.

Uit de verschillende reacties van de families na de bekendmaking van de strafmaat van Janssen blijkt dat de families van de drie slachtoffers tijdens het proces veel steun bij elkaar hebben gevonden en dat "er een band voor het leven is gesmeed". "Ik ben deel geworden van de grote familie Appeltans", zei Eddy Van Uytsel. "We hebben een hechte band gesmeed. Die wil ik nooit meer kwijt", zei Johan Appeltans, vader van Shana.

Tijdens een persconferentie benadrukte de zus van Kevin Paulus, Kelly, dat de drie families tijdens het proces veel aan elkaar hebben gehad. "We hebben elkaar heel hard gesteund om deze vier weken zo goed mogelijk door te komen."

"Eigen getuigenis werkte helend"

Pieter Helsen, advocaat van de familie van Shana Appeltans, zegt dat zijn cliënten een emotioneel moeilijke periode, nu positief kunnen afsluiten. "Zeker de eerste weken hebben zij het moeilijk gehad met hun emoties, zelfs in die mate dat de vader van Shana op een gegeven moment heel ernstig overwogen heeft om niet meer het proces bij te wonen en dat hij op dat moment zei: "Ik ga ook niet kunnen getuigen". De laatste weken waren ook emotioneel maar men zag toch enkele positieve effecten, bijvoorbeeld hun eigen getuigenis heeft hen op dat moment ook erg goed gedaan, en zeker ook de solidariteit tussen de families die toen gegroeid is onderling. We kunnen wel spreken van de helende kracht van het assisenproces."

"Grote ontlading, vooral bij vader Paulus"

De afgelopen periode was de moeilijkste van ons leven", zei Kelly (foto links), zus van de vermoorde Kevin Paulus na afloop van het proces tegen Ronald Janssen. "De periode na de moord werd getekend door ongekende emoties", zei Kelly Paulus. "Ons leven was geen leven meer, maar toch moesten we voort. Uur per uur, dag per dag. De voorbije weken kwamen alle gevoelens weer boven. We hebben alles opnieuw beleefd. We missen nog elke dag hun lach, hun stem, hun aanwezigheid."

Het meisje is blij dat het beeld van Kevin dat door Janssen werd opgehangen, nu uit de wereld is geholpen. "Iedereen weet nu dat Kevin geen pester was. Dat is een hele opluchting voor mijn ouders."

Ook de advocaat van de familie Paulus, meester Geert Jaspaert, zegt dat zijn cliënten een enorme ontlading hebben gevoeld toen de levenslange gevangenisstraf voor Ronald Janssen werd uitgesproken. "Janssen heeft Kevin ervan beschuldigd dat hij hem gepest heeft en op hem is ingereden, maar daar is komaf mee gemaakt. Het dossier bewees dat helemaal niet" zegt Jaspaert.

"Die mensen hebben er wel 1 jaar en 8 acht maanden op moeten wachten om te horen zeggen dat dat larie en apekool was. Zeker voor vader Paulus heeft dat een ontlading teweeggebracht. Het was zelfs letterlijk een ontlading. Ik heb die man gedurende 1 jaar en 8 maanden bij mij op het bureel gehad en ik heb die geen traan zien laten. Ik zag hem vol wrok, vol woede en uiteindelijk zijn nu de opgespaarde tranen van 1 jaar en 8 maanden zijn er allemaal ineens uitgekomen. Het was ontluisterd."

"Ik denk dat de verwerking nu kan beginnen. Bijkomend mogen we niet vergeten dat die mensen met heel erg leed zitten omwille van het feit dat zij het idee hadden dat Kevin en Shana niet hadden moeten sterven en dit is hier ook de waarheid geweest. Per slot van rekening zitten ze met dat gevoel, maar ze bekijken het wel positief. Zij voeren een smeekbede aan de wetgever: maak wetten zodat dit niet meer kan gebeuren, zodat niemand anders dit nog meemaakt, besluit Jaspaert.

"Beeld dat Janssen van Annick ophing, is bijgesteld"

De advocaat van de familie van Annick Van Uytsel, Jef Vermassen, herhaalde nog eens dat hij het belangrijk vond dat Ronald Janssen niet alleen veroordeeld werd voor de moord maar ook voor de ontvoering van Van Uytsel.

"We moeten niet zeggen dat we tevreden zijn, we zijn gerustgesteld dat zo iemand niet meer de straat op kan, dat de mensen weer wat rust kennen. Wat hier gebeurd is, overtreft toch alles wat ik in mijn leven al gepleit heb: zo veel slachtoffers. Dan spreek ik nog niet eens over de verkrachtingen die nog moeten worden behandeld."

"Hij heeft Annick hier in Tongeren afgeschilderd als een hoer", stelt Vermassen nog. "Alsof dat meisje vrijwillig naakt bij hem in bed zou kruipen." Volgens Vermassen is de eer van het meisje nu hersteld. "Iemand die zo veel leed aanricht in een samenleving, die de mensen zo bang maakt - want de mensen zijn bang - zo iemand zijn plaats is in de gevangenis, nergens anders", besluit Vermassen.