"Ik heb de tijd gehad om het niet te doen"

Op het proces-Janssen heeft de beschuldigde Ronald Janssen voor de laatste keer zelf het woord genomen. "Dit is een wonde die kan helen, maar nooit diep genoeg", zei Janssen. "Ik heb alle tijd gehad om te bedenken dat ik het niet moest doen, maar heb het toch gedaan." Volgens zijn advocaat Adam Miskovic "is er nog hoop" voor Janssen.

De beschuldigde drukte eerder al in overvloed zijn spijt uit en deed dat vanmorgen nogmaals. "Ik weet echter dat die woorden van spijt nooit zullen overkomen aan de andere kant", voegde hij eraan toe. "Zelfs over honderd jaar niet. Ik kan mij daar perfect in inleven. Mijn woorden van spijt zullen altijd een confrontatie blijven met de pijn van vroeger."

Janssen legt zich naar eigen zeggen neer bij de beslissing die gisteren werd genomen. "De jury heeft beslist dat ik doodslag heb gepleegd met voorbedachten rade. Dat ik alle tijd heb gehad om te bedenken dat ik het niet moest doen, maar het toch heb gedaan."

Volgende maand start de procedure over de schadevergoedingen, maar daar verwacht Janssen weinig heil van. "Laat de deurwaarder zijn werk maar doen. Ook met geld kan ik niet vergoeden wat er is gebeurd."

Toch blijft de beschuldigde erbij dat hij de feiten niet gewild heeft. "Dat weet ik in mijn hart", besloot hij zijn allerlaatste woord voor het hof.

"Er is nog hoop voor Janssen"

Voor Janssen zelf het woord kreeg, hield ook zijn advocaat Adam Miskovic (kleine foto) nog een pleidooi om zijn cliënt niet tot levenslang te veroordelen. "Ziehier een mens die u schuldig bevonden heeft", sprak meester Miskovic tegenover de juryleden, "maar wij leven niet meer in de middeleeuwen. De beschuldigde moet worden bekeken met het oog van een mens die een andere mens veroordeelt".

Daarna voerde Miskovic zoals verwacht de moeilijke jeugd van Janssen aan. "De mens is van nature boosaardig", aldus Miskovic. "Als hij goedaardig wordt, is dat de verdienste van de cultuur, en die heeft Janssen nooit meegekregen."

De verdediging kwam nogmaals terug op een verklaring van de ondervragers van Janssen. Die schreven begin 2010 dat Janssen op hen overkwam als een eerlijk persoon met ernstige emotionele problemen, die aan de basis liggen van de feiten die hij heeft gepleegd.

Volgens Miskovic is een psychopaat niet voor altijd verloren. "Psychopaten kunnen worden begeleid en opnieuw geïntroduceerd in de maatschappij", sprak de advocaat in een aansporing om niet de maximumstraf uit te spreken. "Als u beslist Janssen levenslang in de gevangenis te stoppen, zegt u: 'Wij kunnen met die mens niet omgaan; we gooien hem in de vergeetput'. Wel, dan gaat u een stap te ver."