"Jammer dat Khaddafi zich niet moet verantwoorden"

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) vindt het een gemiste kans dat de verdreven Libische kolonel Moe'ammar al-Khaddafi is gedood. "Het was beter als hij zich had moeten verantwoorden voor het Internationaal Strafhof." Vanackere zegt dat de Overgangsraad "nu de beloftes moet waarmaken".

"Opgelucht is niet het juiste woord", zegt Vanackere in "De ochtend" op Radio 1 in een reactie op de dood van Khaddafi. "De beste oplossing was geweest dat deze dictator zich voor het Strafhof in Den Haag zou verantwoorden." Vanackere hoopt dat de Nationale Overgangsraad de dood van Khaddafi nog onder de loep zal nemen. "Ze hebben steeds gepleit voor verzoening en niet voor wraak."

"Maar we kunnen er ook niet omheen dat er nu een kans is op een nieuwe start voor Libië", zegt Vanackere. "Je mag niet vergeten dat er in Libië meer dan 40 jaar geen democratische instellingen waren en dat er geen sprake was van een rechtstaat. Zoiets opbouwen is een uitdaging."

"De Nationale Overgangsraad moet de beloftes inlossen. Ze moeten niet alleen het land democratiseren, een grondwet schrijven en verkiezingen organiseren en de verschillende groepen in de samenleving vertegenwoordigen. Maar ze moeten ook tegemoetkomen aan de verwachtingen van de bevolking op sociaal-economisch vlak."

Vanackere wil het belang van dat laatste onderstrepen. "Ik vind het ook niet schandelijk dat de internationale gemeenschap contracten sluit in Libië. Ik verzet mij tegen de stelling dat de militaire operatie enkel diende om de oliebelangen veilig te stellen. Die kwam er ook om de mensen te beschermen. Daarnaast is economische samenwerking ook in het belang van de Libische bevolking."

Vanackere laat nog in het midden welke engagementen België wil aangaan voor de heropbouw in Libië. Maar net als ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) vindt Vanackere dat Europa ook in moeilijke economische tijden hulp moet bieden.

"Europa moet het voortouw nemen in de heropbouw", zegt Leterme. "Laat ons hopen dat de pacificatie versnelt zodat we in zekere omstandigheden zo snel mogelijk democratische verkiezingen kunnen houden."

"Het is nu belangrijk om te kijken of de gevangenneming of de dood van Khaddafi kan leiden tot een versnelling in het vredesproces en de pacificatie van Libië", zegt Leterme. "Laat ons hopen dat dat het geval is."

Meest gelezen