"Libiërs ontwaken met gemengde gevoelens"

In Libië zijn de mensen na de dood van Moe'ammar al-Khaddafi ontwaakt met gemengde gevoelens. Enerzijds is er vreugde over het feit dat het tijdperk-Khaddafi ten einde is, anderzijds vindt men dat het tijd werd dat het gedaan was, er zijn immers al veel mensen gestorven. Dat zegt De Standaard-journalist Jorn De Cock.

In verschillende Libische steden is de dood van Khaddafi de hele nacht nog gevierd. Honderden mensen kwamen de straat op in toeterende auto's en er was geregeld vreugdevuur te horen. Maar Jorn De Cock, die vannacht in de Libische hoofdstad Tripoli is aangekomen, zag niet alleen maar vreugde. "Er is ook dat uitgeputte gevoel, van 'eindelijk is het voorbij'", vertelt hij. "Zolang Khaddafi niet weg was, konden ze immers niet verder." Volgens De Cock hopen de mensen nu dat de militaire operatie afgelopen is, maar zit men momenteel in een bizarre overgangsfase.

Opmerkelijk is, volgens de journalist van De Standaard, dat het de Libiërs blijkbaar weinig kan schelen dat Khaddafi gedood is en nu geen proces zal krijgen. De opluchting overheerst omdat hij nu eindelijk weg is.

Zes weken geleden was De Cock ook in Libië, bij de val van Tripoli, en sindsdien zijn er een aantal zaken ten goede veranderd, vindt hij. Zo is er opnieuw water en elektriciteit, maar het bizarre gegeven blijft dat het land gecontroleerd wordt door de rebellenmilities, waar geen structuur in zit. De milities zijn georganiseerd per stad, per dorp bijna, zegt De Cock, en zelfs per wijk. De checkpoints waar hij doorgereden is op weg naar Tripoli, "worden bemand door de buren die met de kalasjnikov in de hand trachten hun eigen wijk te beschermen".

Op die manier een land heropbouwen, is onmogelijk. "Er is dringend structuur nodig, er is een regering nodig, en de olie moet opnieuw beginnen te vloeien zodat Libië opnieuw inkomsten heeft", aldus nog De Cock. Volgens hem vinden de meeste Libiërs wel dat de Nationale Overgangsraad zijn werk gedaan heeft, wat niet zo evident is na 41 jaar waarin één man alle beslissingen nam. Maar nu wordt het wel tijd om iets fatsoenlijks op te bouwen, om structureel aan de slag te gaan.