"Sms meldt uw kiesbureau in Tunesië"

Zondag worden in Tunesië de eerste vrije verkiezingen gehouden. Opvallend is dat de kiezers via een sms ingelicht worden naar welk kiesbureau ze moeten gaan.

Volgens de Belgische senator Peter Van Rompuy (CD&V) kunnen de zeven miljoen kiezers een sms sturen naar een bepaald nummer. Dan krijgen ze een sms terug met daarin de plaats van hun kiesbureau. Senator Van Rompuy is een van de 180 buitenlandse waarnemers die toekijken op de gang van zaken bij de verkiezingen.

Zondag kunnen de Tunesiërs stemmen voor de leden van een grondwetgevende vergadering of constituante. Die raad moet dan binnen de twaalf maanden na het aantreden een nieuwe democratische grondwet opstellen. Daarna komen er verkiezingen voor een echt vrij parlement.

Aan de verkiezingen nemen meer dan 100 partijen en 1.000 kandidaten deel. Zowat alle geledingen van de maatschappij willen mee aan tafel zitten om de krijtlijnen van het nieuwe Tunesië uit te werken. Enkel een erg extremistische moslimgroep beschouwt verkiezingen als strijdig met de islam en weigert elke deelname.

Negen maanden geleden is voormalig president Zine al-Abidine Ben Ali door een volksopstand verdreven. Hij verblijft sindsdien in ballingschap in Saudi-Arabië.