Al meer dan 10.000 mensen "hebben een vraag"

Hebben mosselen ogen? Waarom maken wij fouten? Moet de koning ook gaan stemmen? Waarom kunnen dieren niet praten? Hoe ontstaat een land? Waarom zijn spinnen nijdig? Het zijn enkele vragen die gesteld zijn via de website www.ikhebeenvraag.be. De site werd drie jaar geleden gelanceerd om mensen de mogelijkheid te geven vragen aan wetenschappers te stellen. Inmiddels is de 10.000e vraag gesteld.

Het was de 15-jarige Elisa die de 10.000e vraag heeft gesteld. "Alles zit zo perfect in elkaar, bijvoorbeeld de mens. De wimpers bevinden zich boven onze ogen om stof weg te houden. Of een sprinkhaan is groen en lijkt op een blad zodat zijn vijand hem niet zou herkennen, de ogen van een valk zijn net zoals verrekijkers om zijn prooi te kunnen zien, ... enz. Hoe komt dat?"

Het antwoord kreeg ze van Kristiaan D'Août, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. "Het antwoord ligt bij het mechanisme van de biologische evolutie. De levende wezens die we nu zien, komen niet zomaar uit de lucht gevallen, maar zijn geëvolueerd uit vroegere vormen. Deze voorgeschiedenis beperkt natuurlijk de mogelijkheden: het is alsof je een Porsche moet maken, maar je bent verplicht te vertrekken van een 2 PK'tje." Het volledige antwoord kan je hier lezen.

De website www.ikhebeenvraag.be bestaat sinds 2008 om iedereen de mogelijkheid te geven een vraag te stellen aan een wetenschapper uit allerlei domeinen zoals biologie, fysica, wiskunde, chemie, technologie, geneeskunde, geschiedenis, taal, politiek, sociologie … Zo'n 600 wetenschappers werken vrijwillig mee aan het beantwoorden van de vragen.