Belgische team kan toch verder op Solar Challenge

Het Belgische team kan dan toch de deelname voortzetten aan de Solar Challenge, een wedstrijd voor wagens op zonne-energie. Het zag er een tijdlang naar uit dat de Belgen moesten opgeven. Maar dan kwam er goed nieuws.

Het Belgische Umicore Solar Team van de Leuvense Groep T was net aan een inhaalrace bezig. Maar door de regen was er water in de auto gelopen, waardoor er een probleem ontstond in het pakket batterijen.

De piloot zette de wagen aan de kant en kon zichzelf eruit bevrijden, iets wat in de vorige versie van de zonnemobiel nog niet mogelijk was. Hij heeft wel giftige rook ingeademd en werd daarom naar het ziekenhuis gebracht. Ook de andere negen teamleden die kwamen helpen, kwamen met de rook in contact. Ook zij werden in het ziekenhuis gecontroleerd.

Maar ondertussen heeft iedereen het ziekenhuis mogen verlaten. Bovendien blijkt de schade aan de batterijen mee te vallen. Daardoor kunnen de resterende 200 kilometer waarschijnlijk nog worden afgelegd. "We hopen te kunnen finishen in Adelaide", zegt teamleider Joost Noyen.

De race wordt geplaagd door bosbranden, regen en hevige windstoten. Dat veroorzaakt ook moeilijkheden voor de andere teams. De organisatie heeft een tijdlang overwogen om de wedstrijd stil te leggen.