Gsm'en verhoogt risico op kanker niet

Het gebruik van een gsm verhoogt het risico op hersentumoren niet. Dat blijkt uit een grootschalige Deense studie van meer dan 350.000 mensen over een periode van 17 jaar. De resultaten stemmen overeen met een reeks andere studies die ook geen verband vinden.

Geleerden van het Instituut voor Kankerepidemiologie in Kopenhagen vergeleken tussen 1990 en 2007 het voorkomen van hersentumoren bij meer dan 350.000 mensen ouder dan 30 die wel een abonnement hebben voor een gsm, en mensen zonder abonnement. Hun resultaten werden online gepubliceerd op de website van het British Medical Journal. Ze vonden geen merkbare verschillen.

Experts die niet aan de studie hebben deelgenomen, noemden de omvang van de studie indrukwekkend. "De studie ondersteunt de meeste andere onderzoeken die geen kwalijke gevolgen vinden van het gebruik van een gsm bij normale blootstelling", zei Malcolm Sperrin, de directeur van de afdeling Medical Physics van het Royal Berkshire Hospital.

Eind mei besloot de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat het gebruik van een gsm geklasseerd moest worden als "mogelijk kankerverwekkend bij mensen", waarmee gsm's in dezelfde categorie terechtkwamen als lood, chloroform en koffie. Een maand later zei de Internationale Commissie voor Bescherming tegen Niet-Ioniserende Straling dat de wetenschappelijke bewijzen meer en meer een verband tussen gsm's en hersentumoren tegenspreken.

Het aantal gsm's is enorm gestegen sinds het begin van de jaren 80 en nu zijn er bijna 5 miljard gsm's in gebruik. Dat heeft geleid tot een lange discussie over de gevaren van gsm-gebruik en een mogelijk verband met de belangrijkste vormen van hersentumoren, gliomen en meningeomen.