Khaddafi "is gedood door een kogel in het hoofd"

De verdreven Libische kolonel Moe'ammar al-Khaddafi is omgekomen toen hij een kogel in het hoofd kreeg tijdens een vuurgevecht. Dat zegt Mahmoud Jibril, de premier van de Nationale Overgangsraad. Toch is het nog niet helemaal duidelijk hoe Khaddafi is omgekomen. De begrafenis van Khaddafi, die volgens de moslimtraditie vandaag had moeten plaatsvinden, is enkele dagen uitgesteld.

"We hebben lang op dit moment gewacht", zegt Mahmoud Jibril, de premier van de Nationale Overgangsraad. "Moe'ammar al-Khaddafi is gedood."

Op beelden is te zien hoe een bloedende Khaddafi wordt rondgedragen. Het is onduidelijk of hij op dat moment nog leeft. Ook circuleren nog steeds verschillende verhalen over hoe Khaddafi is gedood. Dat komt onder meer omdat verschillende rebellen claimen dat zij de fatale kogel afvuurden. Khaddafi zou gevlucht zijn in een goot en probeerde zich te verdedigen met zijn gouden pistool.

Jibril, die nu de premier is van de overgangsregering, gaf gisteravond laat meer uitleg, een officiële versie. "Het voertuig waarin hij probeerde te vluchten, kwam terecht in een vuurgevecht tussen de rebellen en de aanhangers van Khaddafi. Khaddafi werd daarbij in het hoofd geraakt. De forensische expert kon nog niet uitmaken of de kogel van de rebellen of van zijn aanhangers kwam."

Naast de rebellen zou ook de NAVO betrokken zijn bij de aanval op Khaddafi's konvooi. Er zijn twee bombardementen uitgevoerd op militaire voertuigen van Khaddafi-aanhangers. De Fransen gaan er prat op dat hun vliegtuigen de bombardementen hebben uitgevoerd.

Sirte is gisteren ook volledig in handen van de rebellen gevallen. In Tripoli, in Benghazi en in andere steden vieren heel wat Libiërs feest.

Khaddafi was 42 jaar aan de macht en werd eind augustus van de macht verdreven. Hij was sindsdien op de vlucht en het was lange tijd onduidelijk waar hij verbleef. Volgens de traditie van de islam, zou Khaddafi vandaag begraven moeten worden. Moslims begraven hun doden bij voorkeur binnen de 24 uur na het overlijden. Oorspronkelijk was vanmorgen een begrafenis gepland, maar de Libische Overgangsraad heeft aangekondigd dat de begrafenis met enkele dagen is uitgesteld. Er is blijkbaar onenigheid over waar Khaddafi begraven moet worden: in Sirte, zijn geboortestad, of in Misurata waar hij nu opgebaard ligt, of op een anonieme plek.

Onduidelijkheid over lot van Khaddafi's zonen

Er circuleren ook nog heel wat geruchten over twee van Khaddafi's zonen. Mu'tassim zou zijn gedood toen hij samen met Khaddafi en kompanen probeerde te vluchten. Van zijn lichaam werden al beelden verspreid.

Over Saif al-Islam al-Khaddafi, de bekendste zoon en de gedoodverfde opvolger van de kolonel, is weinig bekend. Eerst werd gemeld dat ook hij was omgekomen of gevangengenomen. Maar vele andere bronnen melden dat hij nog op de vlucht is.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en Interpol roepen Saif al-Islam op om zich over te geven. Tegen Khaddafi en zijn zonen loopt een internationaal arrestatiebevel wegens misdaden tegen de mensheid.