Laatste Amerikaanse soldaten verlaten Irak

De laatste Amerikaanse soldaten zullen Irak tegen het einde van het jaar verlaten. Dat heeft president Barack Obama aangekondigd. De Verenigde Staten hebben nu nog zowat 40.000 militairen in het land.

"De Verenigde Staten en Irak zijn het volkomen eens over hoe het nu verder moet", zei Obama op een persconferentie. "De Amerikanen verlaten Irak met geheven hoofd", voegde hij daaraan toe. Even voordien had hij nog een video-conferentie gehouden met de Iraakse premier Nouri al-Maliki.

Volgens een bilateraal akkoord uit 2008 was de volledige terugtrekking van de Amerikaanse troepen tegen eind 2011 afgesproken. Toch was er nog lange tijd sprake van dat 5.000 soldaten als trainer zouden achterblijven in Irak.

De Amerikanen stelden wel als voorwaarde dat die trainers juridische immuniteit zouden krijgen, maar Irak wilde daar niet op ingaan.

De Amerikaanse inval in Irak begon op 20 maart 2003. Na de val van het regime van Saddam Hoessein, bleven de Amerikaanse soldaten nog meer dan 8 jaar ter plaatse. In 2008 waren er zelfs 165.000 troepen in het land. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn er de afgelopen 8 jaar 4.408 VS-soldaten omgekomen.