NAVO-operatie Libië eindigt op 31 oktober

De NAVO zet een punt achter zijn militaire operatie in Libië op 31 oktober. Dat heeft Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de Navo, bekendgemaakt.

De vertegenwoordigers van de 28 lidstaten van de alliantie hebben in Brussel een "voorlopig akkoord" gesloten over het einde van de lucht- en zeeoperatie op 31 oktober, zei Rasmussen op een persconferentie. De operatie begon op 31 maart.

De NAVO-raad komt begin volgende week opnieuw bijeen om de beslissing te formaliseren - de Nationale Overgangsraad wil zondag de "bevrijding" van Libië uitroepen. "Tot 31 oktober gaan we de situatie aandachtig in het oog houden en sluiten we de mogelijkheid niet uit om te reageren op bedreigingen voor burgers."

Na 31 oktober is de NAVO niet van plan om gewapende troepen in de regio te houden voor Libië. Het zal een "duidelijk" einde zijn, aldus Rasmussen.

Rasmussen wou geen commentaar geven over de dood van Khaddafi, die "nooit doelwit was" van de operatie. De secretaris-generaal verwacht van de nieuwe Libische autoriteiten nu "respect voor de democratische principes, transparantie inbegrepen", waarmee hij alludeerde op de omstandigheden waarin Khaddafi om het leven kwam.