Nederland doet het straks met 3 omroepen minder

Nederland doet het in de nabije toekomst wellicht met 3 omroepen minder. TROS en AVRO, VARA en BNN en KRO en NCRV gaan zo goed als zeker fuseren. De vermindering van het aantal omroepen past in de bezuinigingen van het kabinet-Rutte.

Het was de Nederlandse minister van Media Marja van Blijsterveldt (CDA) die erop aandrong dat de omroepen zouden fuseren. Het kabinet, dat zwaar bespaart op cultuur, wil ook 200 miljoen bezuinigen op de publieke omroep.

De 6 omroepen toonden zich in het voorjaar bereid om te fuseren, maar de onderhandelingen liepen vertraging op. De minister had daarom een deadline gesteld van 15 november. Als ze die niet zouden halen, zouden de omroepen een beloofde bonus van 30 miljoen niet krijgen. Maar het ziet er nu naar uit dat de datum gehaald zal worden. De onderhandelingen zijn bijna rond, zo melden de Nederlandse media.

De Nederlandse omroepen krijgen zendtijd en middelen naargelang het aantal betalende leden. Er zijn nog 5 andere omroepen: EO, MAX, VPRO, NOS en NTR, maar die worden ongemoeid gelaten.