Nieuwe Libische volkslied? Mijn gedacht!

Zijn de Libische rebellen voor hun nieuwe volkslied de mosterd gaan halen bij "FC De Kampioenen" of is het omgekeerd? In elk geval kan het verwarring veroorzaken bij de Belgische supporters, als de Rode Duivels het tegen Libië zullen moeten opnemen.

Met de dood van de verdreven kolonel Moe'ammar al-Khaddafi hebben de rebellen definitief de overwinning behaald.

Khaddafi kwam in 1969 aan de macht en voerde in de loop der jaren een nieuwe vlag en een nieuw volkslied in. Die symbolen worden nu afgevoerd en vervangen door de vlag en het lied van voor Khaddafi zijn staatsgreep pleegde. De nieuwe Libische vlag kenden we al.

Maar nu is er ook het oorspronkelijke volkslied. En voor Vlaamse televisiekijkers klinkt dat lied wel heel erg vertrouwd. "Ya biladi" (o mijn vaderland, red.) lijkt erg goed op de begingeneriek van "FC De Kampioenen", zeker de eerste tonen van het lied.

Supporters van de Rode Duivels kunnen dus niet alleen de Brabançonne meezingen, maar ook het lied van de tegenstander, als België ooit tegen de Libische nationale ploeg moet spelen. Luister en oordeel zelf.

lees ook