Steve Jobs was van plan Android te "vernietigen"

Steve Jobs, die onlangs overleed aan kanker, was woest op Google en wilde hun besturingssysteem Android "vernietigen". Dat blijkt uit de nieuwe biografie van de Apple-oprichter. Het boek verschijnt komende maandag.

De biografie "Steve Jobs" is geschreven door Walter Isaacson, voormalig hoofdredacteur van Time Magazine. Die vertelt in het boek onder meer hoe het scheefliep tussen Jobs en Eric Schmidt, voormalig ceo van internetgigant Google en tussen 2006 en 2009 nog lid van de raad van bestuur van Apple.

Isaacson schrijft dat Jobs woest was toen concurrent HTC in januari 2010 een smartphone lanceerde die met een aantal populaire toepassingen van de iPhone van Apple uitgerust was. Het besturingssysteem van het toestel, Android van Google, was volgens Jobs een "gestolen product". "Al kost dit me mijn laatste adem en moet ik al het geld van Apple uitgeven, ik zal dit rechtzetten", zegt Jobs in de biografie. "Ik ga Android vernietigen."

Apple diende toen een klacht in tegen HTC, om zodoende ook de andere makers van telefoons op Android te treffen. Een zaak die nog altijd loopt. In een poging om de kwestie in der minne te regelen werd een ontmoeting geregeld tussen Schmidt en Jobs. Die leverde echter niets op. "Ik hoef je geld niet. Zelfs al bied je me 5 miljard dollar, dan wil ik het nog niet. Ik heb genoeg geld. Ik wil alleen dat je stopt met het gebruiken van onze ideeën in Android, dat is alles", zou Jobs kwaad geroepen hebben.

In het boek gaat het ook uitgebreid over Jobs' gevecht tegen kanker. Zo wordt onthuld dat hij pas 9 maanden na de eerste diagnose onder het mes ging. Jobs wees aanvankelijk een behandeling af en probeerde eerst alternatieve geneeswijzen uit. Maar volgens Isaacson had hij daar later spijt van. Of het uitstellen van de operatie gevolgen heeft gehad voor Jobs' overlevingskansen is volgens dokters onmogelijk te zeggen.