Twee eurotoppen over de schuldencrisis?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy willen twee Europese toppen om een "definitieve" beslissing te nemen over een "globaal en ambitieus antwoord" op de Europese schuldencrisis.
(Foto archief)

De eerste top vindt dit weekend plaats, de tweede zou ten laatste op woensdag zijn beslag krijgen. Aan de vooravond van de eerste top, op zaterdag, zullen Merkel en Sarkozy elkaar nog ontmoeten.

Nadat ze elkaar woensdag in Frankfurt al gezien hadden, hebben Merkel en Sarkozy gisteren nogmaals telefonisch overleg gepleegd. Ze zouden het eens zijn geworden over "een globaal en ambitieus antwoord op de crisis die momenteel in de eurozone heerst".

Het gaat dan over de uitbreiding van het noodfonds EFSF, de herkapitalisering van de Europese banken en de versterking van de economische integratie in de eurozone. Over hoe het noodfonds versterkt moet worden, zijn Merkel en Sarkozy het nog niet eens.

Ook over het probleem-Griekenland is er nog geen akkoord. Merkel en Sarkozy roepen de Griekse autoriteiten op zo snel mogelijk rond de tafel te gaan zitten met de bankensector.

Zondag moet het "globaal akkoord" ten gronde besproken worden, om ten laatste woensdag definitief aangenomen te worden.