Waar kocht Steve Jobs zijn zwarte rolkraagtruien?

De dood van Apple-icoon Steve Jobs enkele weken geleden leidde tot een ware boost in de verkoop van het kledingstuk dat nauw verbonden was met hem: de zwarte rolkraagtrui. Vooral het Amerikaanse bedrijf Knitcraft, dat de trui onder de merknaam "St. Croix" op de markt brengt, rapporteerde mega-verkoopcijfers, zelfs dat de truien in sommige winkels niet langer te verkrijgen waren, en liet niet na in interviews de band tussen het merk en Jobs te benadrukken. Maar een nog te verschijnen biografie gooit nu roet in het eten.

Bernard Brenner, stichter van Knitcraft, vertelde in Business Journal nochtans dat "Jobs bij hen jaarlijks twee dozijn rolkraagtruien kocht en die dan bijna dagelijks droeg" en dat "Jobs hem soms opbelde met de mededeling hoeveel hij van die trui hield". "We zullen hem zeker als klant missen", besloot Brenner.

"Ontkennen niet dat hij andere rolkraagtruien droeg"

Maar uit een nieuwe biografie van Jobs, die binnenkort verschijnt, blijkt dat Jobs zijn rolkraagtruien elders liet maken. Volgens nieuwswebsite Gawker, die betreffende passage in het boek kon inkijken, zou immers modeontwerper Issey Miyake "een honderdtal van dergelijke truien voor Jobs gemaakt hebben". Jobs zou aan de schrijver van het boek, Walter Isaacson, zijn voorraad, die in zijn kast opeengestapeld lag, getoond hebben en gezegd hebben: "Dit is wat ik draag. Ik heb er genoeg voor de rest van mijn leven."

Al snel bleek dat Knitcraft afstand nam van de uitspraken van Brenner. Een woordvoerder beweerde zelfs dat Brenner nooit iets dergelijks gezegd had. Maar Business Journal bleef het tegendeel beweren. Ook vicepresident Mary Bergin zei in Winona Daily News dat "Jobs altijd openhartig was over het feit dat hij van ons product hield". In diverse media werd geopperd dat het verhaal enkel de wereld ingestuurd was om de verkoop nog meer te stimuleren.

Ook deze week stond in het teken van "damage control" door het Amerikaanse bedrijf. Bergin vertelde de media dat "haar woorden foutief weergegeven waren". En dat niet zij maar "verschillende modebronnen hadden laten weten dat Jobs van hun trui hield. We weten eigenlijk niet wie het gezegd heeft." Midden deze week voegde ze daaraan nog het volgende toe in een mail: "Voor ons is het duidelijk dat sommige kledingstukken niet door ons gemaakt zijn, terwijl andere absoluut kenmerkend onze stempel dragen. We ontkennen niet dat hij rolkraagtruien van een Japanse ontwerper droeg, hij deed dat wellicht, maar dat betekent niet dat dat het enige merk was dat hij droeg."

Intussen zou onder meer een kledingszaak in Minnesota, die het St.Croix-merk verkoopt, alvast de foto van Jobs van zijn website gehaald hebben.

lees ook