Woestijnvissers gaan samenwerken met VRT

Vier medewerkers van Woestijnvis richten een eigen productiehuis op en gaan samenwerken met de VRT. De openbare omroep bevestigt dat er een overeenkomst met het nieuwe productiehuis in de maak is.

Elke Neuville, Arnout Hauben, Mikhael Cops en Steve Verhaeghe verdienden de voorbije jaren hun sporen bij onder meer "Man bijt hond". Ze kondigden vanavond aan dat ze het productiehuis Woestijnvis verlaten en een nieuw productiehuis gaan oprichten.

Steve Verhaeghe was tien jaar eindredacteur bij "Man bijt hond" en begeleidde ook tal van human interestprogramma's. Elke Neuville was reporter bij "Man bijt hond" en later eindredacteur. Arnout Hauben is naast "Man bijt hond" ook bekend van "Weg naar Compostella" en maakte samen met Mikhael Cops de bekroonde documentaire "Geel". Cops was ook een van de drijvende krachten achter "De school van Lukaku".

"We hebben de voorbije jaren bijzonder graag voor Woestijnvis gewerkt. Maar nu vinden we de tijd rijp om op eigen benen te gaan staan. We zijn er van overtuigd dat de programma's die wij willen maken ook in de toekomst goed zullen gedijen bij de openbare omroep. In dat opzicht zijn we blij dat de VRT en wij elkaar hebben gevonden", zeggen de vier reportagemakers.

De VRT bevestigt dat ze binnenkort met het nieuwe productiehuis een samenwerking voor drie seizoenen aangaat.

"We zijn blij dat deze televisiemakers, met hun talent en specifieke expertise, binnenkort reportageprogramma’s voor de VRT gaan maken. Daarnaast kunnen we hen ook betrekken bij de opstart van het nieuwe dagelijkse magazine dat ons intern productiehuis Het Televisiehuis produceert voor Eén", zegt Leo Hellemans, algemeen directeur media van de VRT. Dat nieuwe magazine wordt volgend jaar de opvolger van "Man bijt hond".

Einde exclusiviteitscontract Woestijnvis-VRT

Dit jaar kwam een einde aan de exclusieve samenwerking tussen de openbare omroep en Woestijnvis. De samenwerking zou evolueren naar een preferentieel partnerschap, maar de overname van SBS Belgium door De Vijver stak stokken in de wielen.

De Vijver is de moederholding van Woestijnvis en heeft nu de televisiezenders VT4 en Vijftv in handen. Verwacht wordt dat Woestijnvis vanaf midden volgend jaar vooral programma's zal aanleveren voor deze zenders.