"Dit is het enige medium om Hergé echt te eren"

Steven Spielberg heeft vanmiddag in Brussel van vicepremier Didier Reynders het ereteken van Commandeur in de Kroonorde ontvangen. Daarna gaf hij op de rode loper meer uitleg over zijn film "Kuifje en het geheim van de eenhoorn".

Aan filmreporter Ward Verrijcken vertelde hij in "Het journaal" op Eén dat hij zeer vereerd is dat hij het ereteken gekregen heeft. "Ik had dit niet verwacht. Niemand had me erover verteld: het is een fantastische verrassing. Ik voel me nu een echte burger van jullie land", reageerde de Amerikaanse topregisseur, die zeer blij is "dat hij Kuifje thuis mocht brengen".

Spielberg nam in 1983 al contact op met Hergé. Beide heren bleken fan te zijn van elkaars werk. Hergé wilde in ons land met Spielberg praten over zijn plannen om de Kuifje-verhalen te verfilmen, maar tot een ontmoeting kwam het echter nooit omdat Hergé in maart 1983 overleed.

Pas 30 jaar later is de film er. "Het heeft zo lang geduurd om de film te maken omdat deze animatietechniek (motion capture 3D, nvdr) het enige medium bleek waarmee we het werk van Hergé echt kunnen eren, waarmee we een kunstvorm kunnen creëren die lijkt op wat hij gedaan heeft met zijn tekeningen", zei Spielberg.

"Hoop dat Amerikanen zijn verhalen gaan lezen"

Tijdens de persconferentie zei Spielberg al dat hij denkt dat Hergé van de film gehouden zou hebben. "Hij zou vooral positief staan tegenover de wijze waarop we de Eenhoorn hebben aangepast naar film." Het feit dat de film in Europa twee maanden eerder uitkomt dan in de Verenigde Staten is volgens Spielberg een manier om de Europeanen te eren die de held van Hergé al decennia kennen. "Kuifje is helemaal niet bekend in de VS. Ik hoop dat de Amerikanen dankzij de film ook zijn verhalen gaan lezen. Ik denk dat ze de film origineel zullen vinden."

Honderden mensen stonden aan de bioscoop om een glimp van Spielberg en hoofdacteur Jamie Bell op te vangen. De acteurs en de regisseur deelden ook handtekeningen uit en praatten met de fans. Ook Fanny, de weduwe van Hergé, en haar echtgenoot Nick Rodwell waren aanwezig bij de feestelijke voorstelling van de film. Daarnaast waren er ook journalisten van over de hele wereld. 

Na de wereldpremière van "Kuifje en het geheim van de eenhoorn" in UGC De Brouckère in Brussel is er vanavond nog een tweede "première" in Parijs. De ploeg is daar met een speciale Thalystrein (foto in tekst) naartoe gegaan.