Banken moeten hun kapitaal verhogen

De Europese ministers van Financiën zijn eens geworden over een nieuwe kapitalisatieronde voor de banken. Dat is uit diplomatieke bron vernomen. De banken zullen ook een groter deel van hun Griekse obligaties moeten afschrijven.

De ministers zijn het erover eens dat de banken versterkt moeten worden met het oog op de nieuwe dreigende financiële crisis. Ze willen de banken verplichten om hun kernkapitaal op te trekken tot 9 procent. Daarvoor hebben de banken ruim 100 miljard euro vers kapitaal nodig.

De banken moeten in eerste instantie zelf vers kapitaal bijeenzoeken. Lukt dat niet, moeten ze bij hun eigen regeringen aankloppen. Als dat nog niet volstaat, zouden ze een beroep kunnen doen op het Europese stabiliteitsfonds (EFSF).

Griekenland

De banken zullen ook gevraagd worden om grotere verliezen te slikken op een deel van hun Griekse obligaties. In juli hadden de banken aanvaard om vrijwillig een afschrijving van 21 procent op Grieks staatspapier te aanvaarden.

Maar dat blijkt niet meer voldoende. De ministers zijn het eens om een grotere inspanning te vragen van de banken.  Volgens ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) zouden de banken gevraagd kunnen worden om "tot 50 procent" van de Griekse schulden te verlichten. Ook de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zegt dat "de banken substantiële verliezen zullen moeten aanvaarden".

Top

Morgen en woensdag is er een Europese top. Inzet is niets minder dan de redding van de eenheidsmunt. Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) heeft er alvast vragen bij dat er een tweede top werd aangekondigd en vreest dat er maandag een rode dag volgt op de beurzen. "Zondag mag niet beperkt worden tot een debat zonder eindconclusies. We moeten zo ver mogelijk gaan", zegt hij.