België steunt voorstel voor garantieverstrekkend noodfonds

Ons land gaat akkoord met het voorstel om het Europese noodfonds garanties te laten verstrekken aan investeerders in obligaties van eurolanden. België schaart zich met zijn beslissing dus achter Duitsland. Dat heeft ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) laten weten na afloop van het extra kernkabinet vanmorgen.

Morgen en woensdag vinden in Brussel twee Europese topontmoetingen plaats. Op het programma staan onder meer het tweede steunpakket van Europa aan Griekenland en de herkapitalisatie van de banken. Ook het aandeel dat de privésector zal moeten bijdragen aan de kwijtschelding van de Griekse schulden zal worden besproken. De vraag is of dat aandeel op 21 procent blijft of dat het verhoogd zal worden naar 40 of zelfs 50 procent zoals sommige landen willen.

Ook de rol van de Europese Centrale Bank en het Europese Noodfonds (EFSF) komen aan bod. Net dat laatste veroorzaakt een tweespalt binnen de eurozone. Frankrijk en Duitsland hebben immers elk een andere visie over wat er met dat noodfonds moet gebeuren. Frankrijk wil het uitwerken als bank, terwijl de Duitsers er liever een garantiefonds van maken voor nieuwe toekomstige obligaties.

Het extra kernkabinet vanmorgen moest dienen om de problemen van de Europese banken en de steun aan Griekenland te bespreken en de Belgische houding morgen op de top te finetunen.

Voor de vergadering van het kernkabinet vanmorgen was nog niet duidelijk welk standpunt België zou innemen over dat noodfonds. Maar er is dus gekozen voor het Duitse voorstel. Of ook de andere lidstaten er morgen zullen uitgeraken, is nog maar de vraag. De Europese leiders doen immers ook woensdag nog door.

Leterme is intussen wel behoedzaam voor de reactie van de markten maandag. "Ik denk dat het risico bijzonder groot geworden is dat er zondag wel een debat zal zijn, maar dat dit zonder stevige eindconclusies zal blijven. Ik denk dat men dat moet vermijden, dat men zondag zo ver mogelijk moet gaan", aldus Leterme.