Desplat behaalt hattrick op World Soundtrack Awards

De Franse filmcomponist Alexandre Desplat is op de 11e World Soundtrack Awards in Gent uitgeroepen tot filmcomponist van het jaar. Het is al het derde jaar op rij dat Desplat de award mee naar huis mag nemen. Ook in 2007 won hij de prijs al eens. Naar eigen zeggen overweegt hij een appartement in Gent op de kop te tikken.

De World Soundtrack Awards zijn vanavond uitgereikt tijdens het slotevenement van het Filmfestival van Gent. Desplat (foto) krijgt de award voor de muziek die hij schreef voor "A better life", "The Burma conspiracy", "The king's speech", "The tree of life", "The well digger's daughter" en "Harry Potter and the deahtly hallows part 1 & 2".

Andere genomineerden in de categorie filmcomponist van het jaar waren Hans Zimmer (o.a. "Inception"), Clint Mansell (o.a. "Black Swan"), John Powell (o.a "Kung Fu Panda 2") en Patrick Doyle (o.a. "Thor").

Hans Zimmer kreeg de prijs voor beste originele soundtrack voor de film "Inception". De award voor beste originele filmsong ging naar "We belong together" van Randy Newman uit "Toy Story 3". Alex Heffes werd verkozen tot ontdekking van het jaar met zijn filmmuziek voor "The first grader" en "The rite". In deze categorie waren ook The Chemical Brothers genomineerd voor hun soundtrack bij de film "Hanna".

De World Soundtrack Awards worden verdeeld door de World Soundtrack Academy, een wereldwijd netwerk van filmcomponisten en mensen die actief zijn in filmmuziekindustrie.

Moroder krijgt lifetime achievement award

De Italiaanse discopionier Giorgio Moroder was naar Gent afgezakt om zijn lifetime achievement award in ontvangst te nemen. Hij is bekend van zijn soundtracks voor "Midnight express", "Scarface" en "Flashdance".

De publieksprijs ging naar componist A.R. Rahman voor "127 hours". Filmliefhebbers wereldwijd konden hun stem uitbrengen op een van de zestig films die genomineerd werden voor deze prijs.

De Sabam award voor beste jonge Europese componist ging naar Gabriel Heinrich, die de muziek schreef voor een kortfilm van de Belgische regisseur Nicolas Provost.

Op de gastenlijst van de 11e World Soundtrack Awards stonden Oscarwinnaars Hans Zimmer, Elliot Goldenthal en Howard Shore. Het Brussels Philharmonic bracht onder leiding van Dirk Brossé een selectie uit het oeuvre van deze drie filmcomponisten. Het orkest bracht ook werk van Abel Korzeniowski ("A single man"), de ontdekking van vorig jaar.

Elliot Goldenthal, Giorgio Moroder, festivaldirecteur Jacques Dubrulle, Hans Zimmer en Abel Korzeniowski.