Dokter moet vluchten na uitspraak over Chavez

Een dokter die zegt dat de Venezolaanse president Hugo Chavez terminaal ziek is, is zijn land uit gevlucht. Hij zegt dat hij zich bedreigd voelt. Chavez zelf zei donderdag dat hij genezen is van kanker.
Chavez kwam donderdag opnieuw aan in Venezuela.

Chavez is president sinds 1999 en jarenlang had hij de gewoonte om bijna wekelijks op de staatstelevisie te verschijnen. Maar dit jaar kwam hij nog zelden op tv. Maandenlang werd over zijn gezondheidstoestand gespeculeerd. Pas in juni gaf de president toe dat hij kanker heeft.

Voor behandeling ging Chavez regelmatig naar Cuba. Donderdag keerde hij terug uit Cuba en zei, tot verbazing van velen, dat hij nu genezen is.

Maar een dokter die hem jarenlang behandeld heeft en nog steeds nauwe contacten heeft met de familie van Chavez, zei deze week dat de president nog maximaal twee jaar te leven heeft. Vrijdag is de politie binnengevallen in het huis van de dokter en de hele woning werd doorzocht. De dokter zegt nu dat hij zich bedreigd voelt door het regime van Chavez. Hij is dan ook uit Venezuela weggevlucht.

De werkelijke gezondheidstoestand van de president blijft voor de Venezolanen een bron van roddels en geruchten. Chavez zelf maakt zich sterk dat hij in 2012 zal deelnemen aan de verkiezingen en dat hij die zal winnen ook. Chavez heeft enkele jaren geleden de grondwet aangepast zodat hij president kan blijven tot 2021.