Indianen halen slag thuis in Bolivia

De plannen voor een weg door het Amazonegebied in Bolivia, waartegen indianen maandenlang hebben geprotesteerd, zijn afgevoerd.

De weg moest de Stille Zuidzee verbinden met Brazilië. De Boliviaanse regering verdedigde de plannen door te zeggen dat de weg economische ontwikkeling en integratie zou brengen.

Maar de weg zou dwars door het Amazonegebied lopen. Maandenlang hebben duizenden indianen geprotesteerd. Donderdag zijn zo'n 1.000 indianen aangekomen in La Paz. Ze hebben twee maanden gewandeld, van hun woonplaats naar de hoofdstad, duizenden kilometers. Onderweg zijn ze meermaals lastiggevallen door de politie, waardoor hun zaak aan populariteit heeft gewonnen.

President Evo Morales heeft nu aangekondigd dat de plannen worden afgevoerd. De regering laat wel andere mogelijkheden onderzoeken. De weg zal alvast niet door het Amazonegebied van 12.000 km² lopen, dat betekent dat 300 km van de geplande weg wordt geschrapt.