Onderhandelaars zitten weer bijeen

In de onderhandelingen over een nieuwe federale regering zit formateur Elio Di Rupo (PS) weer samen met vertegenwoordigers van de zes partijen. Er blijft onenigheid over de inspanningen van de gewesten.

Vandaag buigen de onderhandelaars zich over hervormingen op sociaal-economisch vlak. Het gaat onder meer om de controle op de energieprijzen, de reglementering voor financiële instellingen en de arbeidsmarkt.

Achter de schermen werken experten verder om een akkoord te vinden over de begroting. De onderhandelaars moeten op zoek naar 7,2 miljard euro om het begrotingstekort te beperken tot 2,8 procent van het bbp.

De liberalen vinden dat de federale regering die inspanning niet alleen kan doen. Zowel MR-voorzitter Charles Michel als MR-vicepremier Didier Reynders herhaalden dat de deelstaten een steentje zullen moeten bijdragen.

PS-kopstuk Laurette Onkelinx (foto boven) zei dat de deelstaten nu al genoeg inspanningen doen. "Zeker op een moment dat het Waals Gewest geconfronteerd wordt met een sociaal drama bij ArcelorMittal en dat Brussel al opnieuw gefinancierd moet worden. En ook Vlaanderen heeft al inspanningen gedaan", zei Onkelinx.

Ook CDH-voorzitter Lutgen zei dat de regio's al inspanningen doen. SP.A-voorzitter Bruno Tobback bleef vaag. "Iedereen moet een inspanning doen", zei hij. CD&V-voorzitter Wouter Beke gaf geen commentaar. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo zei ook niks, maar in het verleden heeft Open VLD al vaker gezegd dat de deelstaten mee de begrotingskloof moeten helpen te dichten.