Parket wil KPMG vervolgen voor fraude

Het Antwerpse parket wil het kantoor KPMG Belastingconsulenten vervolgen wegens betrokkenheid bij fraude. Dat schrijft De Tijd. Het consultancybedrijf zou hebben meegewerkt aan de verkoop van een Duits bedrijf, dat in ons land voor 9 miljoen belastingen kon ontduiken.

Point of Presence (POP), een Duits internetbedrijf, werd verkocht aan de Britse telecomreus Cable & Wireless. Via een constructie in ons land heeft het Duitse bedrijf in 9 dagen tijd 9 miljoen euro aan belastingen in eigen land ontlopen. In België werd het Duitse bedrijf via een vennootschap ingebracht via een lage prijs, enkele dagen later werd het bedrijf met miljoenenwinst verkocht.

In België moeten er geen belastingen worden betaald op de meerwaarde uit de verkoop van aandelen. Volgens De Tijd zetten buitenlandse bedrijven in ons land wel vaker zo'n constructies op, omdat ons land op dat vlak als belastingparadijs zou gelden.

Aan de constructie die het Duitse bedrijf opzette, zouden consulenten van KPMG hebben meegewerkt. Het Antwerpse parket vraagt de vervolging. De kamer van inbeschuldigingstelling moet beslissen of KPMG en een notaris voor de rechter moeten verschijnen.

De Duitse bedrijfsleiders, die het geld na de verkoop makkelijk van België naar Zwitserland kon verhuizen, heeft intussen een regeling getroffen met de Duitse fiscus en het Duitse gerecht.