Saudische kroonprins Sultan is overleden

In New York, in de Verenigde Staten, is de Saudische kroonprins Sultan bin Abdulaziz al Saud overleden. Hij was 85 jaar en al lange tijd ziek.

Sultan is een van de halfbroers van de Saudische koning Abdullah. In 1963 werd hij benoemd tot minister van Defensie en Luchtvaart, een functie die hij tot op de dag van vandaag bekleedde. Hij investeerde massaal veel geld in de modernisering van het leger en richtte mee de nationale luchtvaartmaatschappij Saudia op.

De laatste jaren kampte Sultan meermaals met gezondheidsproblemen en verbleef hij vaak in het buitenland om er medische verzorging te krijgen. Sinds juni was Sultan in de Verenigde Staten, in juli onderging hij nog een operatie. Volgens verschillende bronnen zou Sultan darmkanker hebben gehad, al hebben de Saudische autoriteiten dat nooit bevestigd.

Voor het eerst is het mechanisme waarmee de troonopvolger wordt gekozen, een beetje anders. Traditioneel duidt de koning  zelf aan wie hem moet opvolgen. Na de volksopstanden in de regio voerde Abdullah enkele hervormingen door die meer democratie moeten bewerkstelligen. Een daarvan is de oprichting van een zogenoemde Vertrouwensraad die zich mee kan buigen over de troonsopvolging.

De kans bestaat dat Abdullah de vraag over zijn troonsopvolging nu voorlegt aan die raad, die is samengesteld uit zijn broers, halfbroers en neven. Hoe de procedure ook verloopt, naar alle waarschijnlijkheid zal de 78-jarige Nayef, eveneens een halfbroer van koning Abdullah en minister van Binnenlandse Zaken, aangeduid worden als de nieuwe kroonprins.

De huidige generatie Saudische leiders zijn in de 70 en 80 en er is nog helemaal geen duidelijk beeld over hoe het verder moet als zij overleden zijn. Het debat over de troonsopvolging binnen de koninklijke familie zal de komende jaren nog meermaals de kop opsteken.