Steeds minder harttransplantaties

Er worden in ons land steeds minder harttransplantaties uitgevoerd. Twintig jaar geleden waren er in België nog 130 per jaar, nu zijn het er bijna de helft minder. Ook elders in de wereld daalt het aantal harttransplantaties.

Positief is dat heel veel mensen vandaag geen nieuw hart meer hoeven te krijgen. Door een betere medicatie kunnen  harttransplantaties vaak worden vermeden. Anderzijds zijn er ook meer mensen die een hartinfarct overleven, maar dan later toch zware hartproblemen krijgen en op de transplantatielijst belanden.

Vandaag staan er op die wachtlijst 70 namen en de lijst groeit nog. De belangrijkste oorzaak daarvan is het tekort aan donoren, zegt professor Yves Van Belleghem, hartchirurg van het UZ Gent. Zo is de medische zorg verbeterd en zijn er ook steeds minder ongevallen waardoor ook die mogelijke bron opdroogt.

De gemiddelde wachttijd bedraagt nu 250 dagen. Voor zware hartpatiënten is dat vaak te lang. Zij overlijden nog voor ze geholpen zijn. Nieuwe therapieën moeten dat voorkomen. Zo kan een kunsthart het zieke hart ondersteunen tot er een transplantatie is.