Tien doden bij gevechten in Jemen

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn minstens tien doden gevallen bij zware gevechten tussen getrouwen van president Ali Abdullah Saleh en zijn tegenstanders.

Bij gevechten in het noorden van de stad tussen de ordetroepen van Saleh en aanhangers van stamhoofd Sadek al-Ahmar, een tegenstander van Saleh, kwamen vijf burgers om. Elders kwamen vijf soldaten om van regimenten die zich bij de tegenstanders van het regime hebben aangesloten.

Sinds januari wordt massaal tegen Saleh geprotesteerd. Ondanks bemiddeling van de GCC (Gulf Cooperation Council) wil Saleh van geen wijken weten. Hij ziet niets in het plan  van de Arabische monarchieën uit de Golf. Die stellen voor dat Saleh afziet van de macht, maar dat hij niet voor een rechtbank kan gebracht worden om rekenschap af te leggen voor zijn bestuur van het land.

Gisteren nog heeft de VN-Veiligheidsraad unaniem een resolutie goedgekeurd waarin Saleh gevraagd wordt om op te stappen. Hij moet ook een einde maken aan de repressie tegen manifestanten.

De 15 leden van de Veiligheidsraad vragen Saleh om het plan van de GCC te ondertekenen. Ze roepen de oppositie ook op om constructief mee te werken aan een politiek oplossing op basis van het initiatief van de GCC.