"Khaddafi overleden door hoofdschot"

De voormalige Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi is gestorven aan een schot in het hoofd. Dat zegt de patholoog die het stoffelijk overschot van Khaddafi onderzocht heeft in Misurata, waar het wordt bewaard.

Meer details wilde de dokter niet kwijt voordat hij zijn rapport heeft overhandigd aan de openbare aanklager. Het lichaam van Khaddafi is intussen teruggebracht naar de koelcel waar het al een paar dagen wordt bewaard. Volgens een verantwoordelijke van de Nationale Overgangsraad zal het lichaam weldra worden overgedragen aan de familie van Khaddafi. Hoe dat praktisch in zijn werk moet gaan, is niet duidelijk want zijn vrouw en enkele van zijn kinderen zijn naar het buitenland gevlucht, en de andere kinderen zijn dood.

Een van de leidende figuren van de Nationale Overgangsraad, Mahmoud Jibril (foto links), zit intussen verveeld met de duistere omstandigheden waarin Khaddafi om het leven kwam. Op videobeelden is te zien hoe de kolonel levend gevangengenomen werd, maar korte tijd nadien dood was. Volgens de officiële versie kwam hij om bij een vuurgevecht tussen zijn aanhangers en rebellen.

De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties hebben een onderzoek naar de dood gevraagd. In een interview met de BBC zegt Jibril dat hij daar geen problemen mee heeft, zo lang de islamitische regels voor de begrafenis niet worden geschonden.

Jibril zei dat hij liever had gehad dat Khaddafi nog in leven was. Hij zou hem graag voor een rechtbank hebben gebracht om te vragen waarom Libië 42 jaar onder zijn dictatuur heeft moeten leven.

De hele zaak overschaduwt de plannen van de Overgangsraad om vandaag officieel de bevrijding van Libië uit te roepen.