Enorme opkomst voor verkiezingen in Tunesië

In Tunesië, "de wieg van de Arabische Lente", is de opkomst erg groot voor de eerste vrije verkiezingen in het land. Liefst 90 procent van de stemgerechtigden is komen opdagen. De resultaten worden dinsdag bekendgemaakt.

In januari werd de voormalige dictator Ben Ali van de macht verdreven na wekenlange protesten. Tunesië was het eerste Arabische land waar het volk in opstand kwam.

"Er heerst een feeststemming, iedereen is trots en er heersen grote verwachtingen", vertelt VRT-journalist Steven Decraene. "Iedereen praat nu ook over politiek, in tegenstelling tot vroeger, toen dat gevaarlijk was. Je hoort mensen in de rij overleggen met vrienden en raad vragen. De meeste Tunesiërs beschouwen dit als de uitkomst van hun revolutie."

"Ik ben 45 en het is de eerste keer dat ik ga stemmen", zegt een 45-jarige vrouw aan het persagentschap Reuters, terwijl ze al uren staat aan te schuiven bij een van de vele stemkantoren in de hoofdstad Tunis. Toen Ben Ali nog aan de macht was, kwam er weinig volk opdagen bij de verkiezingen, omdat iedereen wist dat de resultaten werden gemanipuleerd. Nu is de opkomst erg groot. "Ik ga stemmen voor de eerste keer, omdat het de eerste keer is dat ik het gevoel heb dat mijn stem veilig is", zegt een lerares.

Er zijn ruim 100 partijen en ruim 1.000 kandidaten. Op kop in de peilingen ligt Ennahda, een gematigd-islamitische partij. Maar die partij krijgt ook veel tegenstand, omdat velen vrezen dat Ennahda de seculiere verworvenheden wil terugschroeven. "Dit is een historische dag", zegt partijleider Rachid Ghannouchi. "Vandaag wordt Tunesië geboren, vandaag wordt de Arabische Lente geboren." Even later werd hij aangevallen en uitgescholden voor "terrorist" toen hij stond aan te schuiven om te gaan stemmen.

"De dood van mijn zoon is niet voor niets geweest"

Ook in Sidi Bouzid, een stad in het centrum van Tunesië, is de opkomst enorm. Daar is het eind december vorig jaar allemaal begonnen. De jonge fruitverkoper Mohammed Bouazizi stak zichzelf in brand uit onvrede met het corrupte regime. Drie weken later overleed hij in het ziekenhuis. Nog tien dagen later is Ben Ali gevlucht.

Reuters kon vandaag in Sidi Bouzid ook praten met de moeder van Bouazizi. "Ik ben blij dat de dood van mijn zoon niet voor niets is geweest. Ik ben blij dat de dood van mijn zoon ons volk de kans geeft om angst en onrecht af te zweren. Ik ben optimistisch en ik hoop dat de toekomst succes brengt voor Tunesië."