EU-leiders schuiven hangijzers door naar woensdag

Op de cruciale Europese top in Brussel hebben de leiders gezegd dat er tegen woensdag een globaal akkoord moet zijn over een tweede noodplan voor Griekenland, over de banken en over het Europese noodfonds. Er werden nog geen echte knopen doorgehakt. De leiders proberen wel optimistische signalen uit te sturen. "Er is grote vooruitgang geboekt", zegt Leterme.

"Verwacht geen beslissing want die komt er pas op de top van woensdag", zo zei Merkel bij aanvang van de top. Dat was ook de boodschap na de bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten. "De dossiers zijn erg complex. Daarom is het erg belangrijk dat alles met grote zorg en oog voor detail wordt uitgewerkt", zei Merkel toen. De leiders van de eurozone hebben afgesproken om geen verklaringen af te leggen over inhoudelijke thema's.

Europees president Herman Van Rompuy kondigde op een persconferentie wel aan dat hij de opdracht heeft gekregen om een beperkte wijziging te onderzoeken van het Verdrag van Lissabon, de officieuze grondwet van de Europese Unie. Van Rompuy moet daarover een rapport afleveren. "We zijn vol vertrouwen dat er woensdag beslist wordt over Griekenland, de euro en de banken", zei hij nog.

Het is de bedoeling dat Van Rompuy meer bevoegdheden krijgt en zo de "leider van de eurozone" wordt. Het is nog niet duidelijk hoe dat zal worden ingevuld. "Maar er komt een bazooka aan maatregelen", zegt Van Rompuy. Hij zegt dat het niet uitmaakt dat de knopen pas woensdag worden doorgehakt. "Achteraf zal iedereen blij zijn met de resultaten."

Het is afwachten hoe de markten zullen reageren op het feit dat er nu nog nauwelijks knopen worden doorgehakt. Daarom deden de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hun uiterste best om het beeld op te hangen van een goede samenwerking tussen hen beiden.

Frankrijk en Duitsland lagen al een paar dagen met elkaar in de clinch over de rol van het Europese Noodfonds (EFSF). Frankrijk wil het noodfonds uitwerken als bank, terwijl de Duitsers er liever een garantiefonds van maken voor nieuwe toekomstige obligaties.

De twee landen hebben in de late namiddag een gezamenlijke persconferentie gegeven. De boodschap was dat er zondag veel beslissingen zijn voorbereid en dat de knopen woensdag worden doorgehakt. "Er is een groot akkoord in de maak over het noodfonds", zei Sarkozy. Hij hoopt dat dat akkoord "de crisis zal bedaren".

Zowel Merkel als Van Rompuy hebben ook Italië op de vingers getikt. "Italië moet dringend en op een geloofwaardige manier de staatsschuld afbouwen", zo kreeg de Italiaanse premier Berlusconi een veeg uit de pan. Hij wordt aangemaand om tegen woensdag met meer maatregelen op de proppen te komen.

Op de vraag of ook België extra maatregelen moet nemen, antwoordde Van Rompuy ontkennend. Met de zin "We zullen al blij zijn als ze een regering hebben", kreeg hij de lachers op de hand.

Ontslagnemend premier Yves Leterme is optimistisch. "Er is vandaag grote vooruitgang geboekt. Ik ben er zeker van dat we zullen slagen."

Banken moeten kernkapitaal optrekken

Zaterdag zaten de Europese ministers van Financiën tot 's avonds laat bijeen. Ze raakten het eens over een herkapitalisatie voor de banken. De Europese banken met Griekse staatsobligaties in hun portefeuille zullen meer moeten bijdragen, beslisten ze. Banken zouden zowat de helft van de Griekse schulden moeten kwijtschelden.

Voor enkele banken dreigt zo wel een groot verlies en het gevaar op een nieuwe bankencrisis is reëel. Om zo'n crisis af te wenden, moeten de banken hun kernkapitaal optrekken. Er wordt geschat dat de banken in Europa zo'n 100 miljard euro zullen nodig hebben.

België hoeft zich daarbij geen grote zorgen te maken, zo verzekerde ontslagnemend premier Yves Leterme. "Ons bankenlandschap is beveiligd en de overheid garandeert de continuïteit van de banken, dus wat België betreft is denk ik het zwaarste van het werk al achter de rug."

lees ook