Kirchner volgt zichzelf op in Argentinië

De 58-jarige Cristina Fernandez de Kirchner heeft met gemak de verkiezingen gewonnen in Argentinië en volgt zichzelf dus op als presidente. Met driekwart van de stemmen geteld, haalt ze 53 procent. Een tweede ronde is niet nodig.

Van de zes tegenkandidaten maakte volgens de peilingen enkel de socialist Hermes Binner een kleine kans om roet in het eten te gooien. Maar hij haalde amper 17 procent volgens de laatste resultaten. Kirchner heeft dus geen tweede ronde nodig om herkozen te worden.

Geen enkele Argentijnse president kon zo'n overwinning op zijn of haar naam zetten sinds Juan Peron in 1973, toen hij met 62 procent van de stemmen voor de derde keer werd verkozen. Tienduizenden aanhangers van Kirchner vierden haar overwinning in de Argentijnse straten. "Had iemand van ons twee jaar geleden verteld dat dit mogelijk was, dan hadden ze ons gek verklaard", riep Kirchner haar fans toe.

De centrumlinkse presidente dankt haar populariteit goeddeels aan de aanhoudende economische groei van het land met ongeveer 9 procent per jaar. Ze heeft beloofd haar politiek, met een grote plaats voor de overheid, voort te zetten. "Jullie kunnen op mij rekenen om door te gaan met dit project om de levens van 40 miljoen Argentijnen te verbeteren."

Ook de dood van haar man, de voormalige president Nestor Kirchner, bracht haar veel sympathie van een bevolking die nostalgisch terugkeek naar de beste jaren van zijn presidentschap.

Kirchner maakt overigens ook een goede kans om de meerderheid in het parlement, die ze bij verkiezingen in 2009 verloor, te herwinnen. Maar daarover zijn de resultaten nog niet duidelijk.