Onverwacht verlies voor Zwitserse rechtspopulisten

In Zwitserland heeft de populistische partij SVP licht verlies geleden bij de verkiezingen voor het parlement. De partij met harde standpunten over immigratie blijft wel de grootste. Vooral kleinere en groene partijen gaan vooruit.

De kiescampagne werd gedomineerd door de thema's immigratie, kernenergie en economie. De regerende nationalistisch-conservatieve SVP pakte uit met agressieve affiches met onder meer zwarte laarzen op de Zwitserse vlag met de boodschap "stop massa-immigratie". Bij eerdere verkiezingen voerde de SVP al campagne met affiches waarop witte schapen een zwart schaap buitensloten en een zwarte hand die naar Zwitserse paspoorten reikt.

De SVP deed een gooi naar de grens van 30 procent van de stemmen. Volgens de peilingen zou de partij daar net niet aan raken, maar wel ruimschoots de grootste partij van Zwitserland blijven. Maar volgens voorlopige resultaten zou de SVP 26,8 procent halen. Voor het eerst in 20 jaar is de opmars van de partij gestopt.

De nationaal-conservatieven werden uitgedaagd door twee kleine, groene partijen en "groene" kandidaten van divers allooi die inspelen op de groeiende tegenkanting bij de bevolking tegen kernenergie, na de aardbeving en kernramp in Fukushima, Japan, in maart van dit jaar. Die zouden volgens voorlopige resultaten allen lichte winst optekenen. De op een na grootste partij van het land, de sociaal-democraten, verliezen een half procent.

De stembureaus waren traditioneel maar een korte periode geopend, van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. De meeste Zwitsers hebben in de voorbije weken hun stem per post al opgestuurd naar het kiesbureau. Betrouwbare exitpolls worden in de loop van de vooravond verwacht.