Overgangsraad roept "bevrijding van Libië" uit

In de oostelijke Libische stad Benghazi hebben de leiders van de Nationale Overgangsraad officieel de bevrijding van Libië uitgeroepen. Een vierende menigte woonde de ceremonie bij. Ook in de hoofdstad Tripoli was er feest.

Voor de viering kwamen tienduizenden Libiërs samen op het centrale plein van Benghazi, de stad waar de opstand begon in februari. De ceremonie begon met voorlezingen uit de Koran en het zingen van het nationale volkslied. Nadien volgde een officiële verklaring: "Wij verklaren aan de hele wereld dat wij ons geliefd land bevrijd hebben, met zijn steden, dorpen, heuvels, bergen, woestijnen en de hemel". Een andere spreker op de ceremonie zegt dat de verdreven Libische kolonel Khaddafi "in de vuilbak van de geschiedenis" zit.

Na een hele reeks toespraken nam de voorzitter van de Overgangsraad Jalil het woord. "Ik roep iedereen op tot vergeving, tolerantie en verzoening. We moeten af van de haat. Dat is noodzakelijk voor het succes van de revolutie." Jalil verklaarde dat de sharia de basis zal worden voor de wetgeving in het land.

Hij bedankte de Arabische Liga, de Verenigde Naties en de Europese Unie voor hun steun aan de opstand die een einde maakte aan het bewind van kolonel Khaddafi. "De revolutie begon vreedzaam, maar werd geconfronteerd met geweld", aldus Jalil. Hij wenste de opstandelingen in Syrië en Jemen ook de overwinning toe.

De officiële aankondiging van het einde van de acht maanden durende opstand, vormt het startpunt van de overgang van het land naar een democratie.