Zuidoosten Turkije getroffen door zware aardbeving

Het zuidoosten van Turkije is getroffen door een zware aardbeving. De beving zou een magnitude gehad hebben van minstens 7,6. Tientallen gebouwen zijn ingestort en er wordt gevreesd voor heel wat slachtoffers. Er zijn ook al 4 naschokken geregistreerd.

De aardbeving deed zich voor in de provincie Van, op een diepte van 7,3 kilometer. De schok zelf had volgens de eerste berichten een magnitude van 6,6, later werd dat getal bijgesteld naar 7,2 tot 7,6. Vooral de steden Van en Ercis zijn zwaar getroffen. Volgens verschillende bronnen zijn er al meer dan 70 doden geteld, maar er wordt gevreesd dat het er honderden kunnen zijn.

In Van zijn verschillende gebouwen ingestort. Reddingswerkers en gewone burgers werken met man en macht om de slachtoffers te bevrijden. Ze maken gebruik van spades maar graven ook met blote handen. Gevreesd wordt dat er zich nog veel mensen onder het puin bevinden. Door de aardbeving raakte ook de luchthaven van Van beschadigd. Vliegtuigen worden er omgeleid naar naburige luchthavens. Doordat veel mensen elkaar in paniek proberen te bellen, ligt het telefoonverkeer in de regio plat. Zo'n 160 gevangenen zouden hebben gebruikgemaakt van de chaos om te ontsnappen.

Volgens de burgemeester van de stad Ercis is ook in zijn stad de ravage enorm. Vele gebouwen zijn ingestort, waaronder enkele hoge flatgebouwen, en hij vreest dat er veel doden zijn. Hij heeft een oproep gelanceerd voor dringende hulp en medisch personeel.

De Rode Halve Maan, de tegenhanger van het Rode Kruis in islamitische landen, en het leger zijn al met hulpoperaties gestart. De Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan reist samen met enkele ministers af naar Van om de schade te overschouwen. Israël, dat momenteel diplomatiek gespannen relaties heeft met Turkije, heeft de Turkse regering hulp aangeboden. Maar voorlopig wil Turkije geen buitenlandse hulp aanvaarden.

Na de eerste schok zijn ook al verschillende zware naschokken gevoeld. Turkije wordt regelmatig getroffen door aardbevingen omdat verschillende breuklijnen er elkaar kruisen. In 1999 vielen er bij zware aardbevingen in het noordwesten van het land nog 18.000 doden.