53 lichamen gevonden in een hotel in Sirte

De organisatie voor de mensenrechten Human Rights Watch (HRW) heeft gisteren 53 lijken gevonden in een verlaten hotel in Sirte, het laatste pro-Khaddafi-bolwerk in Libië dat afgelopen donderdag gevallen is. HRW vraagt een onderzoek. Er komt ook een onderzoek naar de dood van Khaddafi.

De lichamen in het hotel zijn hoogstwaarschijnlijk aanhangers van de gedode voormalige leider Moe'ammar al-Khaddafi die geëxecuteerd zijn. HRW heeft de Nationale Overgangsraad in Libië (CNT) gevraagd "onmiddellijk een transparant onderzoek in te stellen naar het voorval, dat lijkt op een massa-executie" en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

"Sommige slachtoffers waren gehandboeid toen ze afgemaakt zijn", zegt Peter Bouckaert van HRW. "De staat van de lijken doet ons geloven dat de slachtoffers tussen 14 en 19 oktober gedood zijn, in de tuin van het hotel, waar we ze ook gevonden hebben", aldus Bouckaert. "Deze executie lijkt deel uit te maken van een reeks moorden, plunderingen en andere misbruiken door anti-Khaddafistrijders, die zich boven de wet wanen", klinkt het nog.

Onderzoek naar Khaddafi

De Nationale Overgangsraad laat intussen een onderzoek uitvoeren naar de dood van Khaddafi. Er blijven heel wat vragen over wat er precies is gebeurd, donderdag, toen Khaddafi in een konvooi uit Sirte vluchtte. Het konvooi werd gebombardeerd door NAVO-vliegtuigen, en Khaddafi zou daarbij gewond zijn geraakt. Wat er daarna juist is gebeurd, is niet duidelijk. Vast staat enkel dat Khaddafi overleden is aan een schot in het hoofd.

De Libische ex-leider en zijn zoon Mo'tassim zullen morgen worden begraven op een geheime plaats in de woestijn. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Nationale Overgangsraad bekendgemaakt. Intussen zijn de lichamen van Khaddafi en zijn zoon weggehaald uit de koelkamer in Misurata, waar ze enkele dagen opgebaard hebben gelegen.