"De Croo en Beke hebben ons erin geluisd"

Het stemt N-VA-voorzitter Bart De Wever erg bitter dat CD&V en Open VLD hebben ingestemd met de nota van formateur Elio Di Rupo (PS). Dat zegt De Wever in een interview met Humo. Volgens hem had een Vlaamse "neen" de zaken in een stroomversnelling kunnen brengen.

"Ik hoorde en zag maar al te goed dat de Franstaligen rijp waren voor een aantal hervormingen ten gronde. Als de Vlaamse partijen "nee" hadden gezegd op de nota-Di Rupo, waren we in een stroomversnelling gekomen. Daar ben ik van overtuigd", zegt de N-VA-voorzitter.

Maar dat is niet de enige reden dat De Wever verbitterd is. Volgens hem hebben de liberalen en de christendemocraten de N-VA een mes in de rug gestoken.

"Ik ben tijdens de onderhandelingen zeer diep gegaan om Open VLD aan boord te krijgen - Di Rupo heeft zich daar maanden tegen verzet. Dan hijs je De Croo aan boord en het eerste wat hij doet, is ons eraf rijden. In het geval van CD&V stemt het mij zo mogelijk nog bitterder. Je moest eens weten hoe vaak wij door de PS onder druk zijn gezet om CD&V te laten vallen."

Wie trekt Antwerpse lijst? "Nog geen uitgemaakte zaak"

N-VA-senatrice Liesbeth Homans zegt intussen in dezelfde Humo dat het nog geen uitgemaakte zaak is wie bij de gemeenteraadsverkiezingen de kandidaat-burgemeester zal zijn voor de N-VA. "Dat Bart een belangrijke rol gaat spelen, is evident; of dat ook als lijsttrekker zal zijn, moet nog blijken. Op 21 april 2012 hebben we een congres: dán zullen we aankondigen wie kandidaat-burgemeester is".