"Gewesten betalen, anders geen akkoord"

MR-voorzitter Charles Michel dreigt ermee om het regeerakkoord te boycotten als daarin geen grotere bijdragen vastgelegd worden voor de gewesten. Vooral het rijkere Vlaanderen moet een grotere inspanning leveren om de federale begroting tegen 2015 in evenwicht te krijgen, stelt Michel.

Het kan niet zijn dat de federale regering het merendeel van de besparingen op zich moet nemen, zegt Charles Michel. Ook de deelstaten moeten een tandje bij zetten. Hij kijkt dan vooral in één richting. "Wij vragen aan de gewesten en dan vooral aan Vlaanderen om op een realistische manier aan de inspanning deel te nemen, dat was trouwens zo afgesproken", aldus Michel.

Formateur Di Rupo vraagt voor 2012 aan de deelstaten een bijdrage van 400 miljoen. En dat is te weinig, zo zegt Michel. De Franstalige liberalen zitten zowel in Brussel als in Wallonië in de oppositie. De gewesten zelf zijn tegen extra bezuinigingen.