"Herbekijken wie hoeveel moet betalen"

De onderhandelaars over een nieuwe regering gaan de Hoge Raad voor Financiën (HRF) vragen om tegen eind deze week een herevaluatie te maken van het begrotingstraject dat de HRF eerder dit jaar heeft uitgestippeld. Dat lijkt een toegeving aan de liberalen, die benadrukken dat extra inspanningen nodig zijn.

In tegenstelling tot wat gepland was, hebben de onderhandelaars van CD&V, SP.A, Open VLD, PS, MR en CDH zich vandaag eerst gebogen over de begroting. Na het gekrakeel van vanmiddag over eventuele bijkomende inspanningen van de verschillende gewesten voor een sanering van de openbare financiën, bleek dat noodzakelijk.

De onderhandelaars vragen de Hoge Raad voor Financiën nu om een update van haar rapport van maart, in het licht van de nieuwe budgettaire toestand. Het is de bedoeling na te gaan of bijkomende besparingen nodig zijn en wie daarvoor moet gaan opdraaien. Eerder vandaag hadden zowel Open VLD als de MR al aangevoerd dat extra inspanningen nodig waren. MR-voorzitter Charles Michel keek daarvoor expliciet naar Vlaanderen. 

Vanavond nog zitten de onderhandelaars samen met de ministers-presidenten van de verschillende gewesten om na te gaan hoe elke entiteit haar begrotingstraject respecteert. Vanmiddag hadden de Vlaamse en Waalse regering gezegd dat bijkomende inspanningen voor wat hen betreft uit den boze waren.