"Iedereen veegt best voor eigen deurtje"

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) en Waals minister-president Rudy Demotte (PS) reageren allebei afwijzend op de uitspraken van MR-voorzitter Charles Michel, die een grotere inspanning van de deelregeringen wil bij de sanering van de openbare financiën.

"Vlaanderen heeft de afgelopen 2 jaar 2 miljard bespaard", stelt Muyters vast. "Ik denk dat we daarmee onze prestatie hebben gedaan."

"Mocht iedereen voor zijn deurtje vegen en ook een begroting in evenwicht hebben, dan zaten we vandaag niet met die problemen. Ik heb de indruk dat niet iedereen op dezelfde manier over verantwoordelijkheid spreekt."

Ook minister-president Rudy Demotte van Wallonië en de Franse Gemeenschap reageert afwijzend. Demotte zegt dat diens verklaringen simplistisch zijn en geen rekening houden met de budgettaire inspanningen die gemeenschappen en gewesten de voorbije jaren al gedaan hebben. De MR zit in geen enkele gewestregering. "Rudy Demotte wil geen link zien met het feit dat de MR geen deel uitmaakt van de uitvoerende macht in de Gewesten en de Gemeenschappen", laat hij weten in een persmededeling.

"De MR-voorzitter heeft de moeilijke besparingen en de nieuwe inkomsten die we sinds 2009 hebben geregistreerd niet ingeschat", treedt Waals minister van Begroting André Antoine (PS) hem bij.