"Liefdesrelatie tussen 2 vrouwen maakt het universeler"

In het NTGent wordt sinds vrijdag "De bittere tranen van Petra von Kant" opgevoerd. Voor dit 40 jaar oude stuk van de Duitse cultregisseur Rainer Werner Fassbinder heeft het NTGent samengewerkt met het Nederlandse Nationale Toneel.

"De bittere tranen van Petra von Kant" was een van Fassbinders meest gespeelde theaterstukken en een van zijn meest succesvolle filmproducties.

Het hoofdpersonage Petra von Kant (Els Dottermans) is een modeontwerpster op leeftijd die valt voor de charmes van het jonge model Karin (Marie Vinck). Von Kant houdt ervan de mensen rondom haar te manipuleren, maar met Karin verliest ze zich "in een melodramatisch spel van zelfbedrog op zoek naar het ware geluk".

Fassbinder was zelf homoseksueel. "Hij heeft zijn eigen liefdesrelatie geprojecteeerd op Von Kant", legt Dottermans uit. "Voor hem zijn relaties eerder machtsstrijden geweest."

"De liefdesrelatie tussen 2 vrouwen maakt het universeler. Als je dat tussen een man en een vrouw doet, wordt het een "man-vrouw"-ding en nu ontstijgt het dat een beetje en dat vind ik net goed", zegt Vinck (foto in tekst). "Dan worden het meer gewoon mensen."

In "De bittere tranen van Petra von Kant" staan er alleen vrouwen op de scène, zes om precies te zijn. Het stuk werd ook geregisseerd door een vrouw: de 34-jarige Susanne Kennedy. Ze is de dochter van een Duitse moeder en een Britse vader. Kennedy studeerde toneelregie in Amsterdam en Johan Simons nodigde haar al uit als gastregisseur bij de Münchner Kammerspiele.

Kennedy is erin geslaagd om humor binnen te smokkelen in het stuk. "Het is bevreemdende humor, maar ik moet zelf heel vaak mijn lach inhouden als ik daar sta en de anderen bezig zie", zegt Vinck.

"De bittere tranen van Petra von Kant" is nog tot en met zaterdag in NTGent te zien en gaat daarna op tournee door Vlaanderen en Nederland.

Wie was Rainer Werner Fassbinder?

Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) wordt het enfant terrible van de Neue Deutsche film genoemd. Zijn werk was maatschappijkritisch en controversieel. Hij zei vaak dat hij films maakte over "de ziekte die Duitsland heet".

In een carrière die slechts 14 jaar duurde, maakte hij speelfilms, tv-series en toneelstukken. Bekende titels van hem zijn: "Die Ehe der Maria Braun", "Lili Marleen" en "Berlin Alexanderplatz".

Zijn chaotische privéleven contrasteerde scherp met zijn georganiseerde professionele leven. Op 37-jarige leeftijd werd een combinatie van cocaïne, drank en slaappillen hem fataal.

Meer info over Rainer Werner Fassbinder vindt u op Cobra.be.