Bouw van nieuwe sluis van Deurganckdok start

In de haven van Antwerpen start de bouw van een nieuwe sluis van het Deurganckdok. De sluis zal de grootste sluis ter wereld worden. De Kallosluis die de Waaslandhaven nu ontsluit, voldoet niet meer aan de noden van vandaag.

De nieuwe sluis komt tussen het Deurganckdok, het getijdedok waar containerschepen worden behandeld, en het Waaslandkanaal, de verbinding met de andere dokken in de Waaslandhaven. Tot nog toe moest het meeste scheepsverkeer langs de Kallosluis. De haven drong al langer aan op een tweede sluis.

De bouw van de sluis is een huzarenstukje, zegt projectingenieur Murielle Reyns. "De sluis zal een lengte hebben van 500 meter, dat komt overeen met 28 bussen van De Lijn. Bij de bouw zal ongeveer 20.000 ton constructiestaal verwerkt worden, dat is ongeveer drie keer zoveel als het staal gebruikt bij de Eiffeltoren."

De bouw van de sluis zal 340 miljoen euro kosten. In maart 2016 zou alles klaar moeten zijn.